Forebyggende tiltak mot vold i nære relasjoner
NKVTS publiserte våren 2018 en oversikt over kunnskap om universelle og selektive tiltak som pågår eller tidligere er gjennomført i Norge, og som har eller antas å bidra til forebygging av vold i nære relasjoner. En av konklusjonene er at det behov for økt innsats på universelle og selektive tiltak, for å forhindre at vold og overgrep i det hele tatt oppstår. Generelt er det få tiltak som har blitt evaluert, slik at det finnes lite kunnskap om effekten av tiltakene.
NKVTS anbefaler likevel familie- og nettverksstøttende tiltak for å heve den psykososiale kompe- tansen blant voksne som er rundt barn. De viser også til at skolebaserte undervisningsprogram, informasjon og støtte i barnehager og digitale helsetjenester skaper åpenhet rundt temaet overfor barn, samt at obligatoriske hjemmebesøk er velegnet for å avdekke vansker og sette inn hjelpetiltak tidlig.
NKVTS viser til følgende kriterier for vellykket forebygging, som bør tas hensyn til ved utvikling av nye tiltak:
- Tiltakene er omfattende, har en helhetlig tilnærming og varer over tid.
- Tiltakene settes inn på et tidlig tidspunkt.
- Tiltakene er målrettete og bruker flere tilnærminger for å nå målgruppen.
- Tiltakene er sosiokulturelt relevante.
- Tiltakene er forskningsbasert og gjøres til gjenstand for evaluering.
- Tiltakene bør være likeverdige i hele landet.
- Tiltakene bør bygge på samarbeid mellom relevante fagmiljøer.
- Tiltakene bør gjennomføres i en støttende organisasjonskontekst.
- Tiltakene bør gi rom for at fagpersoner kan øve seg på å tematisere vold i nære relasjoner. • Tiltakene bør beskrives tydelig i kommunale handlingsplaner.