Innledning

I 18 år har Stine Sofies Stiftelse arbeidet for en barndom uten vold og overgrep. I løpet av de årene har vi erfart hvor store konsekvenser det å bli utsatt for vold og overgrep har, ikke bare når hen- delsen finner sted, men også videre i barne-, ungdoms- og voksenårene. Det er bakgrunnen for denne kunnskapsoppsummeringen.
“(…) participants’ total childhood trauma history was associated with long-term health and functioning, with each additional trauma increasing risk for adult outcomes. Together, these findings provide a clear mandate for those concerned with increasing opportunities, reducing distress, and avoiding morbidity across the lifespan. Interventions or policies that broadly target this largely preventable cluster of childhood experiences may have multifaceted effects on health and well-being that persist across the lifespan.”
Sitatet over er hentet fra en nylig publisert artikkel i det anerkjente tidsskriftet Journal of the American Medical Association1. I studien følges 1420 barn over en periode på 22 år. Konklusjonen er tydelig; Tidlige barndomstraumer gir langvarige vansker på en rekke stadier i livet, og påvirker både helse og evne til å fungere. Denne studien, i tillegg til det vi vet om sammenhengen mellom barndomstraumer, og reviktimisering og voldsutøvelse i voksen alder, gir et godt grunnlag for å si at livsløpsperspektivet er avgjørende i arbeidet for en barndom uten vold og overgrep.
Hensikten med denne rapporten er å få et større og bredere bilde av tematikken vold og over- grep mot barn. I Stine Sofies Stiftelse legger vi denne kunnskapsoppsummeringen til grunn når vi definerer våre videre satsinger i et eget Livsløpsprogram. Vi håper samtidig at den kan være til nytte og inspirasjon for andre som jobber for samme formål. Utarbeidelsen av rapporten er støttet av Gjensidigestiftelsen, som Stine Sofies Stiftelse har inngått et langsiktig samarbeid med. Vi er takknemlig for at de bidrar til langsiktighet i vårt arbeid for en barndom uten vold og overgrep.

Problemstillinger og metodikk

Målet med kunnskapsoppsummeringen har vært å få bedre innsikt i følgende problemstillinger:
• I hvor stort omfang forekommer vold og overgrep mot barn og unge?
• Hva kjennetegner barn og unge som utsettes for vold og overgrep?
• Hva kjennetegner de som utøver vold og overgrep mot barn og unge?
• Hvordan påvirkes barn og unge som har vært utsatt for vold og overgrep? • Hva er det som hindrer folk fra å melde fra om vold og overgrep?
Kunnskapsgrunnlaget er opparbeidet ved gjennomgang av relevant norsk og internasjonal forskningslitteratur samt studier, fagrapporter, NOU-er (Norges offentlige utredninger) og na- sjonale plandokumenter om vold og overgrep mot barn. Rapporten er ikke en systematisk kunn- skapsoppsummering på feltet vold og overgrep mot barn, og det er derfor ikke gjort systematis- ke søk i databaser. Vi har lagt vekt på å fremstille vold og overgrep i et livsløpsperspektiv, både når det gjelder hvilke konsekvenser vold og overgrep kan få, og hvordan det å være voldsutsatt i barndommen kan være en risikofaktor både for å usette og å bli utsatt for vold og overgrep sene- re i livet. Formålet med rapporten er å sette fokus på livsløpsperspektivet og bidra til økt innsikt og bedre forståelse av mulige sammenhenger.
Rapporten er fagfellevurdert av tre eksterne og uavhengige fagpersoner.

Sider: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48