– En helt unik undersøkelse på vedensbasis


Denne artikkelen beskriver bakgrunnen og metoden for opprettelsen av den norske Trippel-S-undersøkelsen, den unike helseundersøkelsen som skal følge barn og ungdom med erfaringer fra vold og overgrep over tid.

Prosjektleder for studien, Børge Sivertsen ved Folkehelseinstituttet, forteller at hovedmålet er å gi ny og viktig kunnskap om de langsiktige konsekvensene av vold og overgrep, samt å identifisere risikofaktorer og beskyttende faktorer.

Les studien som er publisert i BMC Public Health her:

Hva er det viktigste målet med Trippel-S-studien?

– Det overordnede målet er å etablere en helsekohort av barn og unge utsatt for vold og overgrep, samt deres omsorgspersoner. Vi ønsker å følge deltakerne i mange år for å få bedre innsikt i hvordan slike belastninger påvirker helse, utdanning, arbeidsliv og livskvalitet. Ved å kombinere spørreskjemaer med registerdata på sikt, kan vi identifisere risikofaktorer og beskyttende faktorer – noe som er viktig for å utvikle bedre hjelpetilbud.

Hva var bakgrunnen for å starte denne studien?

– Dette er en sårbar gruppe som ofte ikke deltar i våre store befolkningsbaserte undersøkelser, og kunnskapshullene er derfor fortsatt store. Det er svært uheldig, gitt de omfattende konsekvensene vi vet at vold og overgrep kan ha. Selv om forskning viser at vold og overgrep i barndommen er forbundet med dårligere fysisk og psykisk helse, har det vært få store longitudinelle studier som systematisk følger disse barna over tid. Fordi vi ønsker å følge deltakerne i mange år, er dette en av svært få studier av sitt slag på verdensbasis.

Hvordan rekrutteres deltakerne til studien?

– Deltakerne rekrutteres fra opphold ved Stine Sofie Senteret. Barn og unge mellom 5 og 18 år, samt deres omsorgspersoner, inviteres til å delta i studien ved ankomst til senteret. De fyller ut spørreskjemaer ved oppholdets start og følges opp annethvert år så lenge prosjektet varer. I tillegg har vi invitert tidligere deltakere til å være med, siden denne undersøkelsen startet noen år etter at tilbudet ved Stine Sofie Senteret ble etablert i 2017.

Hva slags data samler dere inn?

– Vi benytter en multi-informant-tilnærming, hvor vi samler inn data fra barna selv, deres omsorgspersoner og ulike registre på sikt. Vi kartlegger blant annet psykisk og fysisk helse, søvn, skolefungering, rusbruk og sosiale relasjoner. Omsorgspersonene svarer også på spørsmål om seg selv, noe som gir viktig informasjon om familiene

Hvilke registerdata kobles til studien?

– For deltakerne som gir samtykke, vil vi koble sammen data fra nasjonale registre, som for eksempel primær- og spesialisthelsetjenesten, samt data om utdanning og tilknytning til arbeidslivet. Dette gir oss mulighet til å følge deltakernes helse og livssituasjon over tid og identifisere faktorer som kan påvirke deres utvikling senere i livet.

Hva håper du studien vil bidra til?

– Vi håper at Trippel-S-studien vil gi viktig kunnskap som kan forbedre forebygging, behandling og oppfølging av barn og unge utsatt for vold og overgrep. Funnene våre kan bidra til utvikling av bedre hjelpetiltak og styrking av eksisterende tjenester innen helse, utdanning og sosialt arbeid.

Er det noen begrensninger ved studien?

– Som i alle longitudinelle studier kan frafall være en utfordring. Vi gjør derfor en stor innsats for å beholde deltakerne i studien over tid. En annen begrensning er at deltakerne kommer fra et spesialisert tilbud, noe som kan bety at de ikke er fullt representative for alle barn og unge utsatt for vold og overgrep. Likevel mener vi at studien vil gi svært verdifull kunnskap.

Hva er de neste stegene i prosjektet?

– Målet er å fortsette datainnsamlingen i mange år, både ved å inkludere nye deltakere fra senteret for å øke utvalget, samt å følge deltakerne over tid etter hvert som de blir eldre og går inn i voksenlivet. Dersom vi klarer å sikre videre finansiering, vil dette bli en helt unik undersøkelse på verdensbasis, og vi vil kunne generere en mengde ny og verdifull kunnskap.

Les mer om studien her.

Publiserte artikler fra undersøkelsen