– Kun halvparten får hjelpen de har behov for
En studie publisert i Child Protection and Practice viser at barn og unge som har vært utsatt for vold og overgrep har omfattende kontakt med ulike offentlige hjelpetilbud, inkludert fastlege, helsesykepleier, psykolog, PPT og barnevernet.
Et sentralt funn er at mens nesten alle deltakerne har hatt kontakt med minst én tjeneste det siste året, opplever bare 53 % at de har fått den hjelpen de faktisk trenger. Studien peker på at tilfredsheten med tjenestene generelt er moderat, men at tilfredsheten med koordineringen mellom tjenestene er betydelig lavere.
Studien er publisert i Child Protection and Practice og kan leses her:
Forsker Kaia Kjørstad (FHI) om studien:
Hva mener du er det viktigste funnet i studien?
Det mest fremtredende funnet er at kun halvparten av barna og ungdommene opplever at de får den hjelpen de har behov for. En mulig forklaring på dette kan være at utilstrekkelig samhandling mellom de ulike hjelpetilbudene. I NOU 2017, Svikt og Svik, kom det tydelig frem at manglende samarbeid og samhandling mellom tjenester gjorde at barn ikke fikk hjelp tidlig nok, eller i det hele tatt. Denne studien viser at dette fortsatt gjelder. Åtte år etter finner vi at det fortsatt er lav tilfredshet med tjenestene. At det i stor grad henger sammen med dårlig koordinering mellom aktørene, heller enn med kvaliteten på én enkelt tjeneste. Dette gjaldt alle som var med i studien uavhengig av kjønn, alder eller hvilke typer vold og overgrep de hadde opplevd.
Hva var motivasjonen for denne studien?
Tidligere forskning har vist at barn og unge som har vært utsatt for vold og overgrep ofte vil ha behov for langvarig oppfølging. En grunn til dette er at volden og overgrepene kan resultere i for eksempel dårligere helse eller større vansker med å håndtere hverdagen. Selv om vi vet at oppfølging er så viktig, så vet vi likevel ganske lite om hvorvidt disse barna og ungdommene får den hjelpen de faktisk trenger. Det synes vi var viktig å undersøke nærmere.
Hva er relevansen av disse funnene? Hvordan kan de brukes?
Funnene understreker behovet for å bedre samhandlingen mellom ulike hjelpetilbud for å sikre at barn og unge får en mer helhetlig hjelp og støtte. Studien viser at de som får minst oppfølging også er de som er minst fornøyde, noe som tyder på at langvarig og stabil oppfølging er avgjørende.
Var det noen av funnene som overrasket deg?
Ja, det mest overraskende var kanskje at halvparten av barna og ungdommene ikke mottar den hjelpen de opplever at de har behov for, til tross for at nesten alle har vært i kontakt med hjelpetjenester. Dette viser at tilgjengelighet alene ikke er nok – det er kvaliteten på og koordineringen av hjelpen som avgjør om barna opplever den som nyttig.
Hva er dine råd til fagpersoner som jobber med barn og unge utsatt for vold og overgrep?
Det viktigste er å legge til rette for at barn og unge utsatt for vold og overgrep kan få individuelt tilpasset hjelp når de trenger det. Noen vil raskt ha behov for å snakke om det som har skjedd, mens andre kan trenge mer tid før de er klare til å forholde seg til det de har opplevd. I tillegg bør det legges til rette for at barna kan ha en fast kontaktperson over tid, slik at de slipper å forholde seg til stadig nye personer i systemet.
Andre publiserte artikler fra undersøkelsen
Mishandling av barn og søvn: En systematisk litteraturgjennomgang
Denne systematiske litteraturgjennomgangen er den første som spesifikt undersøker sammenhengen mellom barn …
Psykisk helse hos barn og unge utsatt for vold
Barn og ungdom som har opplevd mishandling, har flere psykiske problemer sammenlignet med andre barn på sam…
Søvnproblemer hos ungdom utsatt for vold
Ungdom som har opplevd vold i barndommen kan ha økt risiko for søvnforstyrrelser. Denne studien gir ny inns…
Etablering av en helsekohort for barn og unge utsatt for vold og overgrep
Hvordan påvirker vold og overgrep barn og unge på lang sikt? Trippel-S-studien er den første longitudinelle…