HjemAktuelt—Viser et vedvarende behov for støtte

—Viser et vedvarende behov for støtte

Siden oppstarten i mars 2020 har hjelpetjenesten Foreldresupport 116 123 besvart nærmere 50 000 henvendelser fra foreldre om små og store utfordringer. Tjenesten ble lansert sammen med Stine Sofie Foreldrepakke, og viser at småbarnsforeldre har et vedvarende behov for støtte, sier rådgiverne bak informasjonsprogrammet.

Christine Øygarden og Else Hortin, rådgivere i Stine Sofies Stiftelse.


Foreldresupport 116 123 er en gratis, døgnåpen og anonym telefon- og chattetjeneste for foreldre med barn mellom 0 og 18 år. Hit kan foreldrene ringe for å få veiledning, hjelp eller bare lufte tankene sine.

— Å bli forelder kan være fantastisk, men også veldig krevende. Mange mødre og fedre kan også få tunge tanker i svangerskapet eller rett etter fødsel. I slike situasjoner kan det være fint å søke hjelp, støtte eller veiledning, sier Christine Øygarden, rådgiver i Stine Sofies Stiftelse.

Sammen med kollega Else Hortin utgjør de rådgiverne i Stine Sofie Foreldrepakke. Med bakgrunn som henholdsvis jordmor og helsesykepleier har de lang erfaring i å møte blivende og nybakte foreldre på en trygg og god måte.

— Et telefonnummer og en fortrolig fremmed kan være nok for å håndtere en vanskelig situasjon, sier Else.

Lansert i samarbeid med Stine Sofie Foreldrepakke

Foreldresupport ble lansert i samarbeid med Stine Sofie Foreldrepakke, et universelt informasjonsprogram for småbarnsforeldre fra Stine Sofies Stiftelse, og bruker informasjonen til foreldre, 10 smarte tips, i veiledningen sin.

Per 1. mars i år har Foreldresupport vært i drift i fem år, og tjenesten har besvart nærmere 50 000 henvendelser siden oppstarten. Bare siden nyttår har det vært mer 2 000 henvendelser om små og store utfordringer i foreldrerollen.

– Mange foreldre tar kontakt om praktiske spørsmål om søvn, amming og bleieskift. Men mange tar opp vanskelige temaer knyttet til uro, engstelse og nedstemthet. Tilknytninger til andre, vold i nære relasjoner og samvær med barn og nær familie går også igjen, sier Christine.


Også fedre behøver noen å kontakte

Foreldresupport har nærmere 40 prosent mannlige innringere.

– Menn er ikke alltid like flinke til å ta kontakt med fastlege eller andre instanser når foreldrerollen blir vanskelig. Ved å ringe Foreldresupport, kan de hjelpes videre, sier Else.

Både Christine og Else håper hjelpeinstanser som helsestasjoner, fastleger, helsesykepleiere og andre rundt foreldrene vil forsette å informere om Foreldresupport.

– Foreldre som ringer inn uttrykker at det er godt å kunne snakke med noen, bli lyttet til, få trøst, veiledning, støtte og råd, også utenom kontortiden til helsestasjoner og andre kommunale tilbud, sier Else.

Christine legger til at gjennomsnittet for antall henvendelser har vært stabilt på nærmere 10 000 i året.

– Det betyr at foreldre har et vedvarende behov for å kunne kontakte et lavterskeltilbud som Foreldresupport. Målet er at vi sammen senker terskelen for at foreldre som trenger hjelp, søker det, sier hun.

Fakta om Foreldresupport 116123